Information om SiW
Vad är SiW?
SiW består av en grupp "helsvenska" resp. "halvsvenska" personer/familjer och svenskättlingar i alla åldrar.
Första mötet ägde rum i maj 2001 och efter en tid (23:e februari 2002 närmare bestämt) bildades intresseorganisationen Svenskar i Westfalen (eller Interessengemeinschaft Schweden in Westfalen).
Årsavgiften har länge legat på 25,00 Euro/hushåll.
Ändamålet med föreningen är att skapa möjligheter för oss svenskar i Westfalen att tala vårt modersmål och lära känna andra utlandssvenskar. Vi vill även bevara de svenska traditionerna och gemensamt ta del av svensk kultur.
Medlemsförsamlingen hålls i mars varje år, då vi även brukar se på melodifestivalfinalen tillsammans.
Till vissa träffar bjuder vi även in gäster, dvs. sverigeintresserade icke-medlemmar.
Vad händer i SiW?
De ursprungliga, regelbundna träffarna en gång i månaden ersattes efter ett tag av större fester vid de stora traditionshelgerna valborg, midsommar och lucia. Andra återkommande aktiviteter är kräftskivan i augusti/september, innebandy, matlagning, pepparkaksbak och ljusstöpning. I januari brukar bara vi vuxna träffas för att äta ärtsoppa och spela spel.
Mötesplatserna är olika lokaler i närheten av medlemmarna, restauranger, ute i det fria eller hemma hos personer i föreningen.
Till valborg sjunger vi vårsånger vid brasan, till midsommar dansar vi runt midsommarstången och på jul-och luciafesten lussar barnen och vi äter hembakade lussekatter och pepparkakor. Det äts naturligtvis också regelbundet smörgåstårta, varm korv och landgång.
Organiseringen av maten sker på olika sätt: Vid en del tillfällen är det en eller ett par frivilliga som är ansvariga för förtäringen, till en del träffar tar var och en med sig sin egen mat eller vi har knytkalas.
Barn- och skolgrupp
Skolbarn med svenska som ett levande språk i hemmet har möjlighet att få kompletterande svenskundervisning som organiseras av föreningen.
Undervisningen sker dels på tisdagar på biblioteket i Kamen under 90 minuter, dels vid helgträffar/temadagar under 3 timmar hemma hos någon av eleverna. Även SiWs traditionsträffar ingår som undervisningstillfällen.
De mindre barnen träffas när det finns intresse och kan då sjunga svenska barnsånger och leka med andra svenska barn.
Program
Program med kommande aktiviteter skickas ut så fort planeringen är klar och finns även på hemsidans medlemssidor. Före varje träff får medlemmarna en påminnelse med fler detaljer om träffen. Alla ombes anmäla sig i god tid till de träffar de vill komma till.
Låter detta intressant för dig? Även du och din familj är hjärtligt välkomna till oss! Hör gärna av dig till någon av oss om du har frågor eller för att få program och medlemsblankett.